O nás

Bylinné čaje jako přírodní podpora zdraví jsou v tomto období oblíbeným nápojem

3.11.2023

Šálek horkého bylinného čaje je pro toto období radost. Nejen že voňavá dobrota zahřeje dlaně, ale potěší chuť i čich. Navíc může podpořit zdravé procesy v lidském těle a přinést klid po náročném dni. O benefitech tohoto oblíbeného nápoje nám více prozradila vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Irena Kiliková.

Bylinné čaje jsou vyráběné z různých částí rostlin – listů, květů, kořenů a kůry. Každá bylina má svou jedinečnou chuť a jsou jí přisuzovány specifické zdravotní přínosy. Některé bylinky jsou prodávány samostatně, ale pro získání příjemné chuti a unikátní kombinace účinků bylin, které se vzájemně doplňují, se často připravují čaje z bylinných směsí. „V lékárně jsou oblíbené jak čajové směsi, tak samostatné bylinky. Záleží na tom, co pacient od čaje očekává. Často prodáváme čaj mátový na podporu trávení nebo meduňkový na zklidnění. Na rozdíl od těchto čajů, které jsou oblíbenější porcované, například heřmánek se nejčastěji využívá sypaný pro přípravu nálevů k omývání nebo inhalaci,“ říká lékárnice Kiliková a dodává: „Mnozí pacienti na podporu léčby svých zdravotních potíží dávají přednost čajovým směsím připravených na konkrétní neduhy – jako jsou čaje urologické, průduškové nebo čaje s různými názvy pro uklidnění a dobrý spánek.“

Výhodou porcovaných čajů je jednoduchá příprava. Není nutné odměřovat správnou dávku bylinek a filtrovat louhované části rostlin. Jak správně bylinný čaj připravit, abychom nepřišli chybnou přípravou o všechny jeho výhody? „Na jeden šálek odměřte dle návodu potřebné množství sypané směsi, obvykle 1 lžičku drcených bylin, nebo použijte jeden nálevový sáček čaje a zalijte vodou o teplotě 90 °C. Při louhování přikryjte šálek víčkem, které zabrání odpařování cenných esenciálních olejů a udrží plné aroma. Bylinky se zpravidla louhují déle, než je zvykem například u čaje černého nebo zeleného, pro nejlepší účinek okolo 10 minut, pak byliny z nápoje odstraňte,“ radí lékárnice.

Odborníci radí takto připravený čaj konzumovat nejlépe ještě teplý. Nepřipravujte jej příliš dopředu a spotřebujte ho do 24 hodin. „Bylinné čaje můžete pít bez dochucení a užít si chutě všech obsažených bylin, naopak případnou hořkost lze vylepšit medem,“ dodává magistra Kiliková.

Bylinkové čaje neobsahují tein (kofein) jako zelené a černé čaje, proto jsou vhodné pro večerní přípravu čaje, na zklidnění a chystání se na spánek. Mají blahodárné účinky na zdraví, ale je třeba k nim přistupovat s respektem a dodržovat určitá pravidla, jak upozorňuje vedoucí lékárny: „Je známo, že tyto čaje dokáží uklidnit podrážděný organismus, pomoci s problémy trávicího traktu a zároveň povzbudit a dodat energii. Je však třeba dodržovat návod na použití a nepřekračovat doporučené dávkování. V případě, že trpíte chronickými potížemi nebo užíváte léky, poraďte se s lékařem o užívání bylinných čajů, které by mohly způsobit snížení účinnosti předepsané léčby. Také těhotné a kojící ženy by měly být v užívání bylinek opatrné a užívat ideálně čaje určené přímo pro ně nebo bylinné čaje střídat s ovocnými.“

TIP Lékárny AGEL: https://agmed.agel.cz/produkty/caje.html