O nás

Lékárny AGEL zůstaly otevřené

7.5.2020

Opatření na snížení rizika přenosu koronavirové nákazy se dotkla také provozu v Lékárnách AGEL. I přes velké riziko kontaktu s pozitivními pacienty zůstaly lékárny stále otevřeny.

Jelikož jejich umístění je z velké části ve zdravotnických zařízeních, otevírací doba byla přizpůsobena provozu těchto nemocnic či poliklinik a stále se mění dle aktuální situace a potřeby. V lékárnách okamžitě po vyhlášení krizového stavu proběhly příslušné kroky ke zvýšení ochrany pacientů i lékárníků. Na táry byly instalovány plexisklové zábrany, kde to bylo možné, se výdej přesunul do výdejních okýnek. Lékárníci, podobně jako všechny lékařské profese, si museli začít zvykat na respirátory, ochranné rukavice, podařilo se zajistit také ochranné štíty pro expedienty.

Všude voní dezinfekce. Ve zvýšené míře si dezinfikují ruce lékárníci i zákazníci. Zvýšila se také četnost sanitace všech kontaktních ploch.

Přímý kontakt se zákazníkem se omezuje na minimum, což klade vyšší nároky i na aktivní přístup zákazníků. Do lékárny mohou vstoupit pouze s ochranou obličeje a musí dodržovat dvoumetrové rozestupy ve frontách uvnitř, ale i před lékárnou. Pro mnohé pacienty, zvláště starší generace, bylo novinkou naučit se bezkontaktní postup vyzvednutí léčiv prostřednictvím E-receptu a bezkontaktní platbu kartou. Bohužel již není možné převzít lékárníkem mobilní telefon pacienta do vlastních rukou.

„Přes všechna opatření jsme si vědomi hrozby nákazy a následné karantény. Abychom minimalizovali riziko uzavření lékárny, střídají se dvě směny lékárníků tak, aby v případě karantény jedné z nich mohla ta druhá zajistit plynulý provoz, a to především v ústavních lékárnách, které zásobují léčivy zdravotnická zařízení Skupiny AGEL,“ dodala k organizaci  opatření Ing. Martina Vymětalová, manažer sítě Lékáren AGEL. „Je to náročné období pro všechny a jsem ráda, že jsme našli pomocnou ruku také u čtyř studentů farmaceutické fakulty, kteří přijali naši výzvu a vypomáhají v ústavních lékárnách v Ostravě a Novém Jičíně. Velké díky patří všem kolegům, společně to zvládneme.“