O nás

Pro vyzvednutí eReceptu stačí občanka

4.6.2020

Od 1. 6. si můžete v lékárně vyzvednout všechny předepsané léky pomocí průkazu totožnosti.

Je to zjednodušení především pro ty, kteří během návštěvy zdravotnického zařízení odcházejí s několika recepty. Nyní stačí předložit lékárníkovi občanský průkaz nebo pas a není nutné diktovat nebo předkládat postupně všechny identifikátory eReceptu. Výhodou je také možnost konzultace léků bez lékařského předpisu. Lékový záznam pomůže k tomu, aby pacient neužíval lék, který je k jeho dalším lékům nevhodný.

Od lékaře i nadále dostanete identifikátor k eReceptu na papírové průvodce, v SMS, v aplikaci nebo e-mailem. Výdej léku na eRecept bude nadále možný i bez předložení průkazu totožnosti, což umožní vyzvednutí vašich léků jako dosud například rodinným příslušníkem. Nezapomeňte si vyzvednout léky včas, po uplynutí doby platnosti eReceptu nebude možné léky vydat.

U lékaře se ujistěte, zda má správně zapsané vaše jméno a příjmení, datum narození a adresu. Tím dojde k tzv. ztotožnění v registru obyvatel, které je podmínkou zjednodušeného výdeje léků na eRecept pomocí průkazu totožnosti. Pacient může z lékového záznamu vystoupit, respektive může omezit přístupy zdravotníků požadavkem zaslaným na Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Zdoj: Česká lékárnická komora