O nás

Prázdninová cestovní lékárnička

27.7.2020

Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jak vybavit svou cestovní lékárničku? Není jednoduché nabídnout univerzální návod. Seznam pro nákup v lékárně se bude odvíjet od vaší cílové destinace a plánovaných prázdninových aktivit.

Samozřejmě nezbytné je vzít s sebou léky, které běžně užíváte. Ovšem je třeba myslet i na další problémy, se kterými se můžete potýkat. Hned na začátku dovolené mnozí potřebují přípravky na zmírnění nevolnosti v dopravních prostředcích. Příliš klimatizované uzavřené prostory mohou způsobit nachlazení, pořiďte si proto pastilky nebo kloktadlo a kapky do nosu. Vyrážíte-li do přírody, vybavte se pro případ svědivého napadení hmyzem antihistaminikem – to se Vám bude hodit i při výskytu kopřivky, slunečního ekzému nebo jiné alergie. Klíšťata vytahujte vhodnou pinzetou a místo na pokožce vydezinfikujte. Dezinfekci využijete i pro případ drobných poranění, stejně tak polštářkové náplasti.

Jednou z radostí, především v exotických zemích, je ochutnávka specialit místních kuchyně. Naše tělo může na nové stravování zareagovat různě. Nezapomeňte proto léky proti průjmu, antacida na pálení žáhy a prokinetika naopak na zácpu. 

Kdo by neodolal strávit celý den ve vodě! Vybavte se kvalitní solární kosmetikou s dostatečným UV filtrem. Pokud pobyt na slunci neuhlídáte, použijte pěnu nebo krém proti spálení. Chlorovaná voda, ale také ostrý teplý vítr mohou způsobit pálení či zánět očí. Oční kapky ocení i řidiči, kteří vezou rodinu vlastním vozem. Buďte také připraveni alespoň krémem na případnou vaginální mykózu.

Nenechte bolest hlavy či zubů zrušit váš plánovaný program, mějte v zásobě léky proti bolesti. Pokud vás bolí svaly a klouby, zvolte mírnější program a použijte gel nebo krém proti bolesti a zánětu, možná využijete i pružné obinadlo.

Mohou se objevit i vážnější stavy. Horečka bude jistě vyžadovat návštěvu lékaře, ne vždy je však po ruce. Mějte proto v zásobě i léky na zmírnění teploty,  případně další léky dle rady a předpisu lékaře při návštěvě vzdálených rizikových oblastí.

Pokud nemáty kdy zajít do lékárny, objednejte v pohodlí domova na lekarnaagel.cz.

Tak teď už jste na vše připraveni a můžete vyrazit na cestu. Přejeme celé vaší rodině příjemnou prázdninovou pohodu.