O nás

Syndrom suchého oka

17.3.2021

Stále více lidí trápí syndrom suchého oka. Zvýšený zájem o vyšetření zaznamenalo i Oční centrum AGEL v Ostravě-Vítkovicích. Ostrava, 17. března 2021: Je to již rok, co se potýkáme s koronavirovou epidemií. Řadu lidí neminul režim home office, drtivá většina studentů zůstala doma a vzdělávají se formou online distanční výuky. I v této souvislosti pozorují lékaři Očního centra AGEL zvýšený zájem o vyšetření zraku zejména u mladých lidí a studentů, které trápí podráždění očí v důsledku každodenního sledování monitoru.

Syndrom suchého oka se začíná zpravidla objevovat ve středním produktivním věku, jako kancelářský syndrom. Častější je však u pacientů ve vyšším věku, zhruba nad 60 let a výše. V poslední době zaznamenaly ambulance Očního centra AGEL zvýšený zájem ze strany mladších ročníků v důsledku home office a distanční výuky. Pravidelná a delší práce u PC monitoru, tabletu, mobilu nebo sledování televize ovlivňuje kvalitu slzného filmu. Následkem toho je paradoxně reflexní sekrece slz a častější frekvence mrkání, slzení očí, pálení, řezání a pocit dyskomfortu,“ popisuje příčiny primářka Očního centra AGEL MUDr. Jana Juhászová.

Co je to vlastně syndrom suchého oka? Jedná se o civilizační onemocnění, které se vyskytuje na celém světě. Projevuje se reflexním slzením obou očí, zejména v chladném prostředí, pocitem písku v obou očích, pocitem cizího tělesa, oči pálí, řežou a pacient pociťuje určitý dyskomfort. Je důležité toto onemocnění nebrat na lehkou váhu a problém s pálením očí včas řešit. „Neléčený syndrom suchého oka vede k nestabilitě slzného filmu, jeho nadprodukci nebo paradoxně nedostatečné tvorbě slzného filmu. To způsobí osychání rohovky, které může mít i vážné následky, v krajním případě až vznik rohovkového vředu. Také trpí okraje víček, vznikají chronické, velmi obtížně léčitelné recidivující záněty okrajů víček,“ říká primářka MUDr. Jana Juhászová a zároveň dodává, že základní léčbou syndromu suchého oka je aplikace umělých slz bez konzervantů podle potřeby.

Často prvním místem, kam pacient s těmito potížemi zajde pro úlevu, je lékárna. „Na jaře jsou oči skutečně citlivější, může to být také vlivem intenzivnějšího slunečního záření, velmi časté jsou i alergie, občas se objeví i mechanické podráždění způsobené třeba při sportu nebo při kutilských pokusech. Lékárník musí zhodnotit příčiny potíží a nabídnout řešení konkrétního problému, ať už to jsou kapky proti alergiím, umělé slzy, dezinfekce v kapkách nebo pro výplach očí, či kapky s anti UV vlastnostmi. Při výběru preparátu upřednostňujeme oční kapky bez konzervačních látek, které oko méně dráždí. Je-li příčinou pálení očí alergie, můžeme účinek kapek podpořit podáním tabletové formy proti alergickým potížím. Při zranění oka doporučujeme po základním výplachu a aplikaci dezinfekčních kapek ošetření očním lékařem, stejně tak když máme podezření na jakýkoliv vážnější problém,“ uvedla vedoucí lékárnice Mgr. Olga Bartošková z Lékárny AGEL Ostrava-Vítkovice.

Základem je prevence

Jelikož se jedná o civilizační onemocnění, nelze syndrom suchého oka zcela eliminovat. Je vhodné se vyvarovat příliš dlouhému pohledu do ostrého slunce, omezit nebo přestat kouřit. Dobré je dodržovat oční hygienu, tedy při dlouhodobé práci s počítačem dělat zhruba 10minutové pauzy. Je možno provádět oční jógu nebo oční cviky. V hodné jsou také tmavé sluneční brýle nebo nedioptrické brýle s filtrem modrého světla. Primářka MUDr. Jana Juhászová dále doporučuje nepoužívat příliš často klimatizaci v práci nebo v automobilu. „Všem lidem, kteří tráví dlouhé hodiny u počítačů, doporučuji minimální prevenci, kterou mohou pro své oči udělat. V základu se jedná o dodržování pravidla 20:20:2. Tzn. po 20minutách koukání do blízka (například práce na PC či práce s mobilem) se na 20 sekund podívat do dálky a doplnit pohybem venku v přírodě v rozsahu minimálně 2 hodin denně,“ doporučuje primářka Očního centra AGEL MUDr. Jana Juhászová.

Vyšetření syndromu suchého oka není třeba se bát. Je rychlé a bezbolestné. Do ambulance očního centra lze přijít bez žádanky, avšak vhodné je se předem objednat. Při samotném vyšetření je nejprve veden pohovor lékaře s pacientem, následuje vyšetření na štěrbinové lampě (speciální zvětšovací mikroskop). Lékař má možnost provést diagnostiku pomocí fluoresceinových proužků, které pod modrým filtrem obarví rohovku a spojivku a stanoví kvalitu slzného filmu, tzv. break up time test. Následně je také možno provést Schirmerův test bílými diagnostickým proužky ke stanovení bazální a reflexní sekrece slz. Pokud slzy stagnují v slzném menisku, je možno provést průplach eventuálně sondáž slzných cest. Na základě těchto vyšetření lékař stanoví diagnosu a doporučí následnou léčbu, případně další kroky.

Oční centrum AGEL bylo založeno v roce 2008. Hlavní pracoviště sídlí v areálu Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, samostatná ambulance očního centra je také ve Vítkově. Hlavní pracoviště očního centra se specializuje na refrakční operace a chirurgii předního segmentu oka, zejména operace šedého zákalu. Kromě operační péče poskytuje komplexní diagnostickou péči na úrovni současných poznatků medicíny, diagnostiku a farmakologickou léčbu zeleného zákalu a onemocnění sítnice. Ročně lékaři Očního centra AGEL ošetří v průměru 27 tisíc klientů. Oční centrum AGEL spolupracuje s očními centry napříč celou Českou republikou.