O nás

Praktické rady pro zvýšení imunity a zmírnění příznaků nemoci covid-19

23.3.2021

Jestliže jsme v prvních vlnách pandemie o nakažených virem covid-19 slyšeli spíše jen z médií, v současné době máme pocit, že se nákaza stala nepříjemným vlezlým sousedem. Je proto dobré vědět, jak zvýšit preventivně vlastní imunitu nebo jak zmírnit příznaky této nemoci.

Prevence je důležitá, zvyšování imunity se však musíme věnovat dostatečně včas a pravidelně.  Nespecifická imunita se tvoří tři až pět týdnů a k její podpoře vede několik cest. Jednou z nich je užívání vitaminů. „Určitě doporučujeme vitamin D i preventivní podávání vitaminu C, nejlépe typ se zvýšenou vstřebatelností. Pro rizikové skupiny lze doporučit podávání imunopreparátů s obsahem selenu, zinku, hemového železa, substituci vitaminu B12,“ radí vedoucí bohumínské Lékárny AGEL Mgr. Hana Göringerová.

O dalších možnostech prevence pro zachování zdraví hovoří vedoucí praktická lékařka Polikliniky AGEL Ostrava MUDr. Gabriela Matheislová: „Význam vitaminů pro prevenci se nedá zpochybnit, nejlepším „vitaminem" v době pandemie je však kvalitní spánek, pohyb a racionální strava. Nezapomínejme pro všechny povinnosti dopřát si relaxaci a dostatek pohybu. Ani v době pandemie není klišé pravidelný denní režim, ba naopak. Máte-li citlivější povahu, vyvarujte se nadměrnému sledování médií a přemíře informací. Vzhledem k míře stresu si dovolím připomenout nebezpečnost nadměrné konzumace alkoholu a jiných návykových látek.“

Dodržování všech zásad však nezaručí nulové riziko nákazy. Onemocnění covid-19 je doprovázeno nejčastěji zvýšenou teplotou, svalovou bolestí či bolestí hlavy. „Při domácím léčení doporučujeme symptomatickou léčbu. Nabízíme tedy pacientům přípravky na tlumení symptomů neboli příznaků nemoci, pomáhají běžně dostupné léčivé přípravky s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Často se přidá kašel nebo rýma. V lékárně vám poradí vhodné přípravky na vykašlávání nebo naopak přípravky na tlumení kašle, což je v případě covid-19 častější varianta. Při pocitu ucpaného nosu se hodí léky na snížení otoku nosní sliznice,“  doporučuje Mgr. Göringerová.

Jestliže se stav nelepší a hrozí závažnější průběh nemoci, je konzultace s lékařem vždy nutná. Lékař určí přesnou diagnózu a doporučí další léčbu. „Pokud pro zmírnění symptomů nezabírají volně prodejné léky, lze použít analgetika-antipyretika nebo antirevmatika, jež jsou většinou již vázána na lékařský předpis a s jejichž užíváním může pomoci praktický lékař. Při vysoké teplotě nezapomínejme na dostatek tekutin, pomoci mohou i zábaly. MUDr. Gabriela Matheislová doplňuje další dobré rady, kterými bychom se v tomto období měli řídit: „Nezapomínejme dobře kontrolovat své chronické nemoci a nepřerušujme zavedenou léčbu, určitě neodkládejme pravidelné prohlídky u lékaře. Radím rovněž nepodléhat fámám o tzv. "zázračných lécích" a neplýtvat energií při jejich shánění.“