O nás

Pro Lékárny AGEL je spolupráce mezi lékařem a lékárníkem cestou, jak poskytnou pacientům nejlepší péči

17.6.2021

Den lékáren, který pořádá Česká lékárnická komora, připadá na 17. června a v letošním roce vyzdvihuje význam spolupráce lékaře a lékárníka. Připomíná si ho také Lékárna AGEL, která zdůrazňuje i významnou roli lékárníků při včasné identifikaci lékových interakcí.

Poslední měsíce více než kdy jindy prokázaly důležitou roli všech zdravotnických pracovníků v péči o zdraví veřejnosti a mnohem intenzivněji probíhala i komunikace mezi lékaři a lékárníky. Také proto zvolila Česká lékárnická komora pro letošní Den lékárníků téma kampaně: „Spolupráce lékárníka a lékaře je nejlepší recept pro vaše zdraví“.

Síť Lékáren AGEL je součástí skupiny AGEL, která je největším poskytovatelem zdravotnické péče v Evropě. „Velká část z téměř třiceti našich lékáren se nachází v blízkosti zdravotnických zařízení AGEL, součinnost lékařů a lékárníků je přirozeným procesem komplexní péče skupiny. Toto téma je tak pro nás opravdu blízké, říká Ing. Pavel Hanák, místopředseda představenstva společnosti Repharm a.s., která Lékárny AGEL spravuje.

„Líbí se nám především myšlenka zdůraznění nezastupitelné role lékárníků v procesu léčby. Často to jsou právě oni, kdo při rozhovoru s pacientem identifikují zdravotní problém a doporučením návštěvy lékaře urychlí uzdravení. Významnou roli hrají lékárníci také při včasné identifikaci lékových interakcí, což se stává nejčastěji u pacientů, kteří se léčí současně u několika lékařů. Práce lékárníků není jen slepý výdej krabiček dle předloženého receptu. Je to o vysoce odborných znalostech, pozornosti a empatii, která může pacientům i zachránit život,“ uzavírá Pavel Hanák.