O nás

Svatomartinské hodování může žaludek pořádně potrápit. Od potíží pomohou bylinky i svižná procházka.

11.11.2021

Příjezd Martina na bílém koni 11. listopadu sice jen vzácně přináší do české kotliny sněhovou nadíl-ku, zaručeně si ale mnozí pochutnají na tradičních gastronomických pochoutkách začátku zimy. Svatomartinská husa s červených zelím a knedlíkem zapitá Svatomartinským vínem však může po-řádně potrápit naše trávicí ústrojí. Jak zkrotit žaludeční problémy prozradí zkušená farmaceutka z Lékárny AGEL Ostrava.

„Při potížích se zažíváním můžeme doporučit dostupné trávicí enzymy v tabletách, které pomohou naší slinivce a játrům právě s tou tučnou zátěží,” říká Mgr. Irena Kiliková, vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL Ostrava a vzápětí pokračuje: „Dále by se také daly doporučit bylinné kapky, které sobí v celém trávicím traktu, od trávení v žaludku, až po podporu funkce žlučníku.”

Ulevit si po poctivém svatomartinském menu je možné také možné svižnou procházkou, jídlo je také vhodné prokládat dostatečným množstvím nealkoholických, ideálně neslazených tekutin. Datum 11. listopadu je však u nás spojeno s otevřením prvních láhví Svatomartinských vín a stejně jako u ostatních alkoholických nápojů, i přílišná konzumace tohoto mladého vína může mít za následek nevítané stavy, tzv. kocoviny. Tedy bolesti hlavy, svalů a kloubů, těžkou nevolnost, zimnici, motání hlavy, které ztěžuje i běžnou chůzi.

„Co se týká kocoviny, tak tam je to samozřejmě složitější. Je třeba především doplnit nealkoholické tekutiny nealkoholické, a dají se použít antacida při překyseleném žaludku. Dále pak vitamíny řady B, které se při nadměrné spotřebě alkoholu více vyplavují z organizmu a samozřejmě silymarin, který přispívá k regeneraci jaterních buněk,” konstatuje Mgr. Irena Kiliková z Lékárny AGEL Ostrava a závěrem dodává radu nejcennější: „Ono je samozřejmě lepší, když se nepřejídáme a neopíjíme.”