O nás

Napsaly s námi Lidové noviny: Zázračná pilulka v prodeji zatím není

22.12.2021

Také lékárníci pociťují, že se blíží Vánoce. Lidé se za nimi chodí poradit, jak se vybavit proti neblahým následkům vánočního večírku. Vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL v Tyršově ulici v Ostravě Martina Petrošová říká, že když už jíme do syta, měli bychom alespoň pít do polopita.

Jak jíst, aby nám z toho nelezly za chvíli oči z důlků a nepřibrali jsme deset kilogramů?

Jezte více zeleniny a ovoce. Nemusíte přece po celou dobu sledování pohádek v televizi pojídat jenom cukroví. Majonézu v bramborovém salátu odlehčete jogurtem nebo ji rovnou nahraďte některou z jejích rostlinných alternativ, které seženete v prodejnách se zdravou výživou. Zvažte, jestli musíte jíst smaženého kapra celé svátky, nebo si dáte třeba jen dva kousky, připravené na kvalitním tuku, který ještě můžete z trojobalu částečně odsát papírovým ubrouskem. Zvláště váš žlučník vám za to bude vděčný.

Existují nějaké „prášky na žaludek“ chránící před hojným jídlem?

Bohaté vánoční hodování je v našich končinách už v podstatě tradice, ale pokud se tak děje jen o svátcích, není nutné si kvůli přejídání dělat výčitky. Nicméně jestliže jsme zvyklí po celý rok stravovat se vyloženě lehce, může velké množství těžkého jídla být pro náš zažívací trakt šokem. A zvláště lidé, kteří mají již nějaká onemocnění nebo vědí, že mají se zažíváním problémy, by si měli velmi dobře rozmyslet, jestli se budou přejídat a čím.

Ztíženému trávení můžeme částečně předejít podáním preparátů na podporu trávení. Mohou to být například kapky s obsahem bylin podporujících činnost orgánů trávicí soustavy. Žaludeční kapky s obsahem hořkých bylin se užívají už před jídlem, zvyšují produkci žaludečních šťáv nutných pro základní natrávení jídla. Ovšem lidé trpící překyselením žaludku by se jim měli vyhnout. Místo nich si mohou pomoci trávicími enzymy v tabletách, které si vezmou společně s jídlem.

Alkohol bychom měli asi pít s mírou, je to tak?

Podstatné je držet se své vlastní míry. Nesnažit se držet krok s ostatními. Určitě se vyhýbejte pití alkoholu na lačný žaludek, tehdy se vstřebává nejrychleji. Pijte pokud možno jen jeden druh alkoholického nápoje. A hlavně hodně k tomu pijte nealkoholické nápoje. Nejlépe čistou nesycenou vodu, případně nějaký čaj. Ovocné šťávy nejsou ideální, zhoršují pocit překyselení žaludku.

Existuje prášek na to, abychom vydrželi hodně alkoholu?

Taková zázračná pilulka zatím v prodeji není. Existují doplňky stravy obsahující byliny, které mohou napomáhat tělu s vypořádáním se s působením alkoholu. Tyto rostliny mají většinou antioxidační účinky nebo pozitivně působí na játra. Ovšem pokud to s alkoholem vážně přeženete, pak ani tyto přípravky vám od kocoviny nepomohou.

Svůj organismus můžete částečně na boj s alkoholem dopředu vybavit látkami, které jsou při jeho odbourávání spotřebovávány. Jedná se hlavně o vitaminy C a B. Vitamin C má antioxidační účinky, pomáhá tak při oxidativním stresu, který způsobují v organismu produkty metabolismu alkoholu. Vitaminy B se v našem těle účastní řady metabolických procesů, mezi nimiž je i ten pro odbourání alkoholu.

Včera jsem trochu víc pil. Příslovečné „okno“ nemám, ale míchal jsem a není mi dobře. Kde jsem udělal chybu?

Chybou je samozřejmě právě míchání různých druhů alkoholických nápojů. Zvláště pokud se pijí různé koktejly, sladké či sycené nápoje. Rychleji se z nich opijete a i následná kocovina po nich bývá horší, stejně jako žaludeční obtíže.

A není to individuální? Minule jsem vydržel víc...

Minule jste mohl být lépe najedený, odpočatý, více jste pil i čistou vodu. Možná jste se i více pohyboval, čímž jste lépe alkohol odbourával. Také jste tentokrát mohl vypít sice stejné množství, ale během kratší doby. Je zde mnoho aspektů, které mohou následky pití ovlivnit.

Chodí k vám lidé v podobných stavech o svátcích často?

Je pravda, že o svátcích do lékárny s těmito problémy chodí lidé častěji, mnoho se jich ale přijde vybavit spíše preventivně. Hlavně pokud je čeká silvestrovská párty, poptávají preparáty na zvládnutí přemíry alkoholu.

Přemíra jídla či alkoholu může vést k žlučníkovému záchvatu nebo otravě. Jak poznám, že už mám dost?

To samozřejmě vyžaduje mít dobrou míru sebereflexe. S každou dávkou alkoholu více ztrácíme schopnost sebekontroly, takže pokud se nám už lehce motá hlava, je třeba udělat si alespoň delší pauzu. Když se nám motá i jazyk, je už poněkud pozdě. U jídla bychom neměli takzvaně jíst očima a už vůbec ne z nudy. Pokud máme plný žaludek, je nejvyšší čas přestat jíst.

Existuje nějaké pravidlo, které bych měl dodržet, abych se druhého dne necítil pod psa?

Zlaté pravidlo je přestat v nejlepším. A když už jíte do syta, tak aspoň pijte (alkohol) do polopita.

Autor: Martin Ježek