O nás

Nedostatkem vitamínu D trpí až 60 % populace. Proč je „déčko“ důležité?

9.5.2022

Vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL, Mgr. Lucia Gondová, přibližuje důležitost vitamínu D. Jeho nedostatek v organismu se připisuje vzniku řadě onemocnění, jako je například osteoporóza, poruchy imunity či nádorové onemocnění. Jak doplňovat vitamín D? Můžeme se jím předávkovat?

Mgr. Lucia Gondová, vedoucí farmaceutka Lékárny AGEL

Co je vitamín D a proč je tak důležitý pro dospělé a děti?

Pod pojmem vitamín D můžeme chápat skupinu velmi podobných molekul (vitamíny D1 až D5), které jsou rozpustné v tuku. Vytváří se složitými reakcemi z cholesterolu při působení slunečního záření na pokožku. Samozřejmě ho také přijímáme i v rostlinné a živočišné potravě. Velkým omylem je myslet si, že vitamín D je důležitý jen u novorozenců a malých dětí. Mnoho studií potvrdilo, že nedostatek vitamínu D v organismu se podílí na vzniku řady onemocnění, a to například kardiovaskulárního onemocnění, a dokonce i nádorového onemocnění.

Jaké jsou nejčastější zdroje vitamínu D v organismu?

Za normálních okolností, kdy je pokožka vystavena slunci (zejména v letních měsících), se v našem těle dokáže vytvořit dostatečné množství vitamínu D. V zimních měsících je potřeba vitamín D doplňovat potravou, zejména živočišného původu, jako je olej z rybích jater, maso, vaječný žloutek a mléko. Vegetariáni mají k dispozici kvasnice, kakao, kokos nebo datle. Pokud nestačí ani to, existuje mnoho preparátů s obsahem různých dávek vitamínu D.

Mnoho lidí se domnívá, že čím déle se sluníme, tím více vitamínu D se nám vytvoří. Je to pravda?

Je to pravda. Samozřejmě i tady platí určité podmínky. Dostatečný přísun vitamínu D nám zvládne zabezpečit opalování minimálně 2x do týdne, které zahrnuje tvář, ruce a záda, a to při počátečním 10 – 15 minutovém slunění bez opalovacího krému. Následně bychom měli použít ochranný faktor 15+. Takto vytvořena zásoba vitamínu D během letních měsíců nám vydrží zhruba 2 – 4 měsíce.

Proč mnoha lidem vitamín D i tak chybí?

Nedostatek vitamínu D v populaci bychom mohli nazvat i pandemií. Trpí jím okolo 60 % lidské populace. Celková hladina vitamínu D v organismu nezávisí jen na vnějších faktorech, ale i na genetice. Avšak hlavní příčinou je nedostatek slunečního záření – používání vysokých ochranných faktorů, které brání pronikání UVB záření, mnoho interiérových aktivit a vyšší věk. U seniorů nad 65 let klesá schopnost syntetizovat vitamín D až o 75 %.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu D v organismu?

Mezi projevy nedostatku vitamínu D patří vyčerpanost a únava, časté respirační onemocnění, špatné hojení ran, bolesti kostí a zad, deprese a úbytek vlasů. Pokud pozorujeme některý z příznaků popsaných výše, měli bychom se poradit se svým lékařem nebo lékárníkem o vhodnosti doplnění vitamínu D, jako i o vhodné dávce. Úroveň vitamínu D v těle si můžete nechat otestovat například v síti laboratoří AGELLAB.

Můžeme se vitamínem D předávkovat?

Při běžné dietě určitě ne. Komplikace však mohou nastat při kombinaci předepsaných léčiv a doplňků stravy s vysokým obsahem vitamínu D. Za doporučenou dávku pro dospělé osoby se považuje ještě hodnota 100 ug/den, pro děti ve věku 1-10 let 50 ug/den a pro kojence 25 ug/den. Na rizika by měl upozornit ošetřující lékař, případně se poraďte o vhodném dávkování s odborníkem v lékárně.