O nás

Den lékáren 2022: Co se děje v lékárně před výdejem léku?

16.6.2022

Den lékáren, který již po 24. pořádá Česká lékárnická komora (ČLnK), tento rok připadá na 16. června. Tématem letošního roku je cesta léku od jeho objednání, skladování až po výdej. Pacientovi se tak odkryje další část práce lékárníků, která bývá běžně skryta.

„Běžný pacient nevidí většinu každodenní práce lékárníků a často ani netuší, jak velká je část lékárny, kterou nevidí, a co se v ní děje. Naší snahou je představit komplex činností lékárny, díky nimž je výdej léčiv v českých lékárnách bezpečný, stejně jako různorodou práci lékárníků,” uvádí prezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs, Ph.D. Některé procesy v lékárně sice nejdou vidět, přesto jsou ale velmi důležité. Lékárník totiž nemá na starost jen samotný výdej léků. Co se děje s léky, než dorazí do rukou pacientů?

Nejprve se léky objednají, struktura objednávky se ale u jednotlivých lékáren liší. „Stálý sortiment v našich lékárnách upravují vedoucí lékárníci podle zvyklostí jejich pacientů a lékařů z okolí. Nelze mít všechny registrované léky v ČR skladem, ale pokud pacient potřebuje, lze potřebný lék doobjednat na základě receptu,říká manažerka Lékáren AGEL Ing. Jana Ferenčáková. Když léky dorazí do lékárny, lékárník zkontroluje správný počet léků, jejich výrobní šarži, exspiraci a celistvost obalu.

Lékárny také ve vlastních laboratořích za přísných hygienických podmínek připravují některé léky přímo „na mírupacientovi. Tyto léky neobsahují konzervanty ani jiné dráždivé ingredience a jsou většinou určeny k okamžité spotřebě, doplňuje cestu léčiv v Lékárnách AGEL Jana Ferenčáková.

Nezbytnou výbavou každé lékárny je chladnička pro léky, které se uchovávají při nižších teplotách. Lékárník teploty všech skladovacích prostor včetně chladničky denně monitoruje. Poté nastává konečná kontrola před samotným výdejem léku. Léky na předpis mají dvojí ochranu, a to unikátní identifikátor, který se u žádného jiného léku neopakuje a tzv. „pečeť“, která zajišťuje celistvost vnějšího obalu léku před neautorizovaným otevřením.

„Před výdejem léku pacientovi lékárník znovu kontroluje exspiraci léku, jako univerzitně vzdělaný specialista vysvětlí pacientovi správné užívání a ujistí se, že pacient jeho pokyny chápe, uzavírá cestu léku k pacientovi Jana Ferenčáková.

Zdroj: Česká lékárnická komora