O nás

S příchodem podzimu roste i špatná nálada. Jak poznat, kdy už jde o depresi a kdy o podzimní splín?

10.10.2022

Slunných dnů stále ubývá a na mnoho lidí pomalu ale jistě dopadá špatná nálada. Kdy už ale nestačí mírně upravit svůj režim a je třeba zajít za odborníkem? Nejen na tuto otázku jsme se zeptali vedoucí farmaceutky Lékárny AGEL v Ostravě Mgr. Martiny Petrošové.

Jak se od sebe liší deprese a špatná nálada?

Oba stavy mají mnoho společných příznaků. Špatnou náladu i depresi provází únava, problémy se spánkem, podrážděnost, ztráta nebo naopak zvýšení chuti k jídlu, smutek, pocity úzkosti a bolesti hlavy.

Špatná nálada občas přepadne každého člověka. Je krátkodobá a může být ovlivněna vnějšími vlivy, jako je změna počasí a s tím spojená přílišná zima nebo horko. Dále náladu ovlivňuje také míra slunečního světla, která se právě s podzimem krátí. Lidský organismus tak dostává méně energie, a to se může negativně projevit právě i na náladě.

Naopak při depresi nastává dlouhodobý pokles nálady, který trvá déle než 2 týdny. Mimo výše uvedené příznaky se také vytrácí sebevědomí a sebeúcta, člověk má pocit, že nikdy nic nedokáže, má výčitky a trpí pocity viny. Navíc mohou tento stav doprovázet myšlenky na sebevraždu. V tomto případě je nutné vyhledat odbornou pomoc. Deprese je nemoc, kterou je potřeba léčit za pomoci psychologa či psychiatra.

A právě na podzim vás může přepadnout i tzv. sezónní afektivní porucha, která je specifickou formou depresivní poruchy. Jedná se o opakující se formu mírné až středně těžké deprese, často trvající
od podzimu do jara. Tedy v případě, že vás depresivní stavy v létě opouštějí, ale na podzim se znovu vracejí, neznamená to, že je vše v pořádku. Měli byste svůj stav konzultovat s lékařem. Neléčená sezónní afektivní porucha totiž může přerůst v těžkou depresi.

Jak bojovat proti špatné náladě?

Změnu můžete provést i tím, že si špatné myšlenky uvědomíte a dále s nimi budete pracovat. Zeptejte se sami sebe, jestli vám déšť nebo dřívější tma opravdu kazí celý den. Soustřeďte se na drobnosti, které vám ten den udělaly radost a na co se můžete další den těšit. Může to být třeba jen maličkost, jako dát si teplý čaj pod dekou nebo odpolední káva s přáteli.

Nezapomínejte také na své koníčky, projděte se na čerstvém vzduchu nebo si alespoň trochu zasportujte. Spěte minimálně 7 hodin denně, pokud máte se spánkem problémy, pomohou vám bylinné čaje např. z meduňky, kozlíku lékařského nebo třezalky, dále pomůže relaxační koupel a případně i aromaterapie. Omezte sledování televize a telefonu před spaním. Ty raději nahraďte knížkou.

A jak léčit depresi a sezónní afektivní poruchu?

Hlavní je uvědomit si, že depresi je opravdu potřeba léčit, a to s odborníkem. Pomáhá psychoterapie a případně i medikace. Může se jednat o antidepresiva na předpis, ale také o volně prodejné doplňky stravy určené pro zklidnění organismu. Vše ale konzultujte s lékařem nebo lékárníkem, tyto přípravky mohou snižovat nebo naopak zvyšovat účinnost jiných léčiv nebo doplňků stravy.

Mimo výše uvedené aktivity pro zlepšení nálady navíc zkuste dechová cvičení, která vás přivedou na jiné myšlenky. Sepište si svůj krizový plán, který by měl obsahovat například to, co je pro vás dobrým rozptýlením, místa, kde se cítíte v bezpečí, seznam lidí, na které se můžete obrátit apod. Vyhněte se alkoholu, který místo aby pomohl, tak depresi ještě prohloubí.