O nás

Jaro, noční můra alergiků a astmatiků: Jak účinně proti jarním alergiím bojovat?

15.5.2023

První hřejivé sluneční paprsky, prodlužující se dny a kvetoucí stromy již vhánějí lidem energii do žil. Některým z nás však vhánějí spíše slzy do očí. Řeč je o alergicích a astmaticích, kteří vždy jako první spolehlivě poznají, že jaro už je doslova ve vzduchu. Jak proti alergiím bojovat a zda to je vůbec možné, vysvětluje vedoucí Lékárny AGEL Mgr. Irena Kiliková.

Existuje spousta příznaků, které signalizují, že člověk trpí intolerancí na pyl. Alergici se nejčastěji potýkají s širokou škálou potíží, jako je rýma, pálení, svědění a slzení očí, časté kýchání, dýchací potíže, které mohou vyústit až v astma, bolest hlavy, únavu nebo kožní vyrážku. Příchod jara tak není pro alergiky a astmatiky vůbec příjemný.

Možností, jak zmírnit projevy alergických reakcí, je více. „Moje první rada zní: Snažte se zmírnit míru stresového hormonu kortizolu. Alergické reakce obecně zhoršuje stres, kterému sice není možné se zcela vyhnout, ale určitě je možné ho alespoň částečně zmírnit. Toho lze docílit častějším pohybem, ranním otužováním nebo zařazením léčivých bylinek, tzv. adaptogenů do svého jídelníčku. Mezi takové bylinky patří například ženšen, rozchodnice nebo klanopraška, které zmírňují projevy úzkosti a stresu,“ uvádí vedoucí Lékárny AGEL na Sokolské třídě v Ostravě Mgr. Irena Kiliková.

V přírodě by se alergici měli chránit vhodným oblečením. „Než se vydáte na procházku do přírody, nezapomeňte si vlasy skrýt pod pokrývku hlavy. Ženy by si pak měly stáhnout vlasy do culíku. V dlouhých vlasech se totiž zachycují pylová zrna, která mohou následně vyvolat alergické reakce. Vlasy také doporučuji častěji mýt,“ doporučuje Mgr. Irena Kiliková s tím, že pokud to počasí dovolí a venkovní teploty ještě nejsou na koupání, měli by alergici v přírodě preferovat dlouhý rukáv a kalhoty, které kůži před poletujícím pylem ochrání. Po návratu z procházky je vhodné oblečení rovnou vyprat a usušit jej doma. Před pylem si lidé nesmí zapomenout chránit oči slunečními brýlemi a měli by se vyhýbat rozkvetlým loukám, které by alergickou reakci jenom zhoršily.

Také potraviny obsahující histamin často zhoršují alergické reakce. „Radím proto vyhnout se především nadměrnému užívání alkoholu, uzeninám, sušenému masu, zrajícím sýrům, makrelovitým rybám, fermentovaným mléčným výrobkům a průmyslově zpracovaným potravinám, které histamin obsahují. Vyřadit úplně histamin z jídelníčku není sice možné, ale snížením jeho množství v jídle zmírníte nežádoucí alergické projevy počínaje sennou rýmou, ucpaným nosem, přes bolesti hlavy až po trávicí obtíže a kolísání krevního tlaku,“ doplňuje Mgr. Irena Kiliková a na závěr připomíná, že alergie jsou známkou narušeného imunitního systému. Proto dlouhotrvající příznaky nebo vážný průběh je vždy vhodné konzultovat se svým praktickým lékařem či alergologem, a především je důležité dodržovat nastavený léčebný režim. 
 
Mgr. Irena Kiliková, vedoucí Lékárny AGEL v Ostravě