O nás

Léky pro nemocnice skupiny AGEL nově třídí supermoderní lékomat. Jako jediný svého druhu na Moravě usnadňuje lékárníkům v ústavní lékárně práci a šetří jejich čas

18.1.2024

Nedostatek kvalifikovaného personálu se dotýká v nezanedbatelné míře také lékáren. Aby co nejvíce zefektivnila práci svých lékárníků a farmaceutů a zároveň modernizovala podle nejnovějších trendů, instalovala Lékárna AGEL do ústavní lékárny v areálu vítkovické nemocnice jako jediné na Moravě novinku – robotický sklad léčiv – lékomat.

Robot je v plném provozu teprve několik dní, kterým předcházelo pečlivé testování, programování a naskladnění léků.  Lékomat je navržen tak, aby zajistil rychlý a spolehlivý automatický provoz v ústavní části lékárny. „Než jsme zprovoznili lékomat, fungoval výdej léků pro nemocnice tak, že oddělení si poslalo žádanku, lékárna léky objednala, a potom musel lékárník vzít každou krabičku do ruky, zaevidovat ji, odkódovat dle platných předpisů, a vložit do krabice. Pokud některý lék scházel, muselo se počkat, až bude k dispozici, poté léky zabalit a odeslat zpět na oddělení. Tato pracná činnost díky lékomatu odpadá a lékárník se tak může věnovat další práci, která by musela počkat,“ říká k fungování novinky Ing. Jiří Gelnar, MBA, místopředseda představenstva společnosti Repharm a.s., která Lékárny AGEL v ČR řídí.

Lékomat je nastaven na uskladnění cca 22 tisíc krabiček léků – ty jsou hned k dispozici. Když přijde žádanka z oddělení, lékárník ji zadá do počítače lékomatu ke zpracování. Vše trvá pár minut. „Lékárník pouze připraví přepravku, lékomat léky vyhledá, zneplatní kódy dle legislativy, převeze do připravené přepravky a zahlásí lékárníkovi, že je vše hotovo k výdeji,“ říká Ing. Jiří Gelnar, MBA a dodává „lékárník se mezitím může věnovat třeba přípravě léků nebo jiným nutným činnostem, které by musel díky vychystávání léků odložit. Do jisté míry lékomat řeší i nedostatek kvalifikovaných farmaceutů na pracovním trhu, protože se kolegům výrazně uvolní dosavadní pracovní kapacita,“ zpřesňuje Ing. Gelnar.

Součástí robotického skladu léčiv  je i jeho rozšíření o systém automatického plnění, díky kterému může robot pracovat i sám v noci bez účasti lidské síly. Proces zahrnuje skenovou kontrolu každé krabičky, naskladnění do skladového systému a umístění na pozici, kde léčivo pak při objednávce zase robot sám vyhledá. Případné chyby hlásí k řešení personálu.

Lékárny AGEL v současné době provozují síť 28 veřejných a 2 nemocničních lékáren, které doplňují komplexní zdravotnickou péči poskytovanou zařízeními v rámci Skupiny AGEL.

V Lékárnách AGEL poskytujeme našim klientům odborný a moderní přístup k medicínské i preventivní péči korespondující s požadavky dnešní doby. Ústavní lékárny zajišťují flexibilní dodávky všech, zejména pak lékovou komisí schválených léků a léčivých přípravků do nemocnic skupiny AGEL. Naší snahou je zajištění kvalitního servisu pro zdravotnický personál nemocnic tak, aby měl vždy zajištěn dostatečný a včasný přísun potřebných léčiv. V rámci veřejných lékáren pak poskytujeme výdej léčiv na lékařský recept a samozřejmě prodej širokého sortimentu volně prodejných přípravků, vitamínů, doplňků stravy a dalších preparátů,“ upřesňuje Ing. Jiří Gelnar, MBA, místopředseda představenstva společnosti Repharm a.s., která Lékárny AGEL v ČR řídí.

Celý robot se svými skladovými prostory není žádný drobek, má něco málo přes 10 m na délku a téměř 2 m na šířku, před instalací byly tedy nutné úpravy prostor v lékárně. „Na přípravě tohoto projektu se podílela téměř všechna oddělení naší společnosti. Bylo nutné připravit nejen technické podklady pro úpravu prostor a schválit novou dispozici lékárny, ale také napojení stroje na lékárenský systém používaný v našich lékárnách. V neposlední řadě bylo důležité zajistit financování této investice, která byla pořízena s využitím dotace. Je to rozhodně výsledek dlouhodobé přípravy a skvělé týmové práce,“ uvedl na závěr Jiří Gelnar, MBA, místopředseda představenstva společnosti Repharm a.s.

Podívejte se, jak uvedení robota do provozu ve vítkovické lékárně vypadalo a co všechno Karel, jak robotovi říkají, umí: https://fb.watch/qdKU2qh_36/